Pagina's

zaterdag 24 oktober 2015

Slaap hier maar een extra uurtje over vannacht

Komende nacht gaat de wintertijd in. Klokken een uur terug, twijfels of de tijd op je smartphone zichzelf wel aangepast heeft, complete ritme in de war en een extra uur uitslapen. Of toch niet, want waar komt dat extra uur dan vandaan? En wanneer kan je dat extra uur gebruiken? 

Wintertijd

Je hoort het mensen vaak zeggen op de laatste zondag van oktober: "Lekker een extra uurtje uitgeslapen vanochtend!" Maar ik vraag me af of zo'n extra uur er wel is. Het valt niet te ontkennen dat we vannacht twee keer de 3.00 uur passeren op de digitale klok. Dus moet er een uur extra in het spel zijn. Slaap je dan een uur langer, of mag je dat zelf indelen? Een uur extra jarig zijn lijkt mij wel wat. Of een uur langer over een wiskundetoets mogen doen, handig. Maar hoe weet ik of ik dat extra uur niet per ongeluk al gebruikt heb?

Andere theorie. Het extra uur bestaat niet. Het is een illusie, een volkssprookje. Immers, in maart gaat de klok weer vooruit en is het extra uurtje een extra uurtje minder. Tegen elkaar weg te strepen en zo is 1-1=0.  Klinkt logisch, maar dan lopen we weer tegen een denkfout aan. Morgen zal je echt wel merken dat je een uur langer kan slapen, een uur later gaat lunchen en maandag een uur later naar huis mag ten opzichte van afgelopen vrijdag. Dus in de praktijk is er wel wel degelijk sprake van een extra uur en in maart voel je dat uurtje minder ook, zonder twijfel. Dan is er morgen dus wél een extra uur, maar waar in vredesnaam is het?

Ik zet alles nog eens op een rijtje. Vannacht om 3.00 uur gaat de klok weer terug naar 2.00 uur. Dan is het dus twee uur lang twee uur. Morgen bestaat de dag uit 25 uren. Aha, hier hebben we hem beet. Morgen is dus de dag dat we een extra uur hebben, dus is morgen ook de dag waarop je een extra uur te 'besteden' hebt. Alleen, kan dat de hele dag lang? Als je op zondag normaal gesproken om 10.00 uur wakker wordt, is de kans groot dat dat morgenochtend om 9.00 uur is. Als je dan een extra uur blijft liggen (wat je, als je je ritme niet in de war wilt brengen, vooral moet doen), heb je daar dus je extra uur voor gebruikt, want je kan nu rustig de dag volmaken zonder dat je een uurtje mist.
Je kan ook al om 9.00 uur opstaan. Dan heb je de hele dag de tijd om het extra uurtje te gebruiken om iets anders dan slapen te doen, bijvoorbeeld het boek lezen dat eigenlijk al een hele tijd geleden terug moest naar de bibliotheek. Dan hou je buiten dat uur nog steeds 24 uur over.

Nee, dat klopt nog steeds niet. Je hebt een extra uur tussen 2.00 en 3.00 uur zomertijd. Dan slaap je dus (waarschijnlijk). Dus is het extra uur tussen die tijdstippen, en niet ergens anders. Als je dus iets nuttigs wil doen in dat extra uurtje op 'wintertijd-zondag', dan doe je dat tussen 2.00 uur en tja, 2.00 uur. Kan je die tijd mooi gebruiken om de klokken goed te zetten.


Bron afbeelding: Anguskirk, "The 15th century astronomical clock on the Old Town City Hall in Prague", https://flic.kr/p/pAdqQ8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten