Pagina's

vrijdag 24 oktober 2014

Koekoeksjong van Robert Galbraith: Detective vol modellen en rare kronkels

Na het schrijven van zeven succesvolle boeken die wereldwijd als bestseller bestempeld zijn, komt de schrijver van dit boek weer in actie, met een nieuwe serie over privédetective Cormoran Strike en zijn secretaresse Robin Ellacott. Wie hij is? Robert Galbraith, beter bekend als J.K. Rowling.

Robert Galbraith, Cormoran Strike

De schrijfster van de Harry Potter reeks wilde na haar 'Een Goede Raad', een boek schrijven zonder de druk van de verwachting van de lezers. In april 2013 kwam het boek uit en niemand had in de gaten dat het boek van Rowling was. Helaas lekte haar advocaat in juli van hetzelfde jaar dat Robert Galbraith niemand minder was dan Joanne Rowling, tot de grote teleurstelling van de schrijfster zelf. Zij vertelde "het heerlijk te vinden een boek uit te geven zonder dat iemand er zo veel van verwachtte." Desalniettemin kwam de verkoop van Koekoeksjong in een stroomversnelling. Wat ik ervan vond? Dat lees je hier.

Nadat model Lula Landry van haar balkon valt en een dodelijke smak maakt, wordt er aangenomen dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Haar broer is het daar echter niet mee eens, en schakelt privédetective Cormoran Strike in. Samen met zijn secretaresse Robin Ellacott gaat hij op speurtocht naar de echte waarheid, die verrassend dramatisch blijkt te zijn...
Het boek begint redelijk vlot. Zodra het onderzoek naar de misdaad eenmaal van start gaat, vertraagt echter de snelheid van het verhaal. Het wordt allemaal wat langdradiger, uitgerekter, maar niet saai. Alle karakters die verhoord moeten worden, zijn erg interessant en laten duidelijk zien hoeveel Rowling afweet van de menselijke karaktertrekjes. Ook mooi is, dat Rowling zich niet heeft laten verleiden om voor het gemak wat over te slaan en dat alles in volledige details is beschreven.

Daarnaast is de hoofdpersoon, de privédetective Cormoran Strike, een uitgekiende personage met een indrukwekkende achtergrond. Om zijn ontwikkelingen in het boek te lezen, is erg interessant en alleen hij al maakt het boek zo goed.

Over het algemeen vind ik het boek een heel goed boek, maar het zou zomaar kunnen dat dat vooral komt door het denderende einde, waar in één keer alles plotseling op tafel gegooid wordt. Dit einde is dan ook een beloning voor het lezen van de rest, wat toch wel enige moeite mag kosten. Als je een fervent lezer bent zal je zit boek met enige doorzettingsvermogen wel aankunnen, maar de ruim 500 bladzijden zouden zomaar te veel kunnen zijn als je niet over de nodige wilskracht beschikt.

Het cijfer dat ik dit boek geef is een 8,1. Dit is op basis van diepgang, schrijfstijl, verhaallijn en uniciteit. Het is dus een prima boek, maar zoals ik al zei, je moet wel houden van de langgerekte, uitgekiende verhaallijn van deze detective-thriller die toch ook wel erg dicht tegen een roman aan leunt.

Koekoeksjong kopen, kan (via) hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten