Pagina's

donderdag 26 december 2013

Bloedgeld | Boek

Dit is een boekverslag voor school. Daarom is het een langer blogbericht over een boek.

Algemene gegevens
Bloedgeld, Simone van der Vlugt
Eerste druk: 1996, gelezen druk: zesde druk (2010)
Motto: 
De zee door Gods geheugenis
verteert zoo menig man
die al te samen van de vis
verslonden worden dan

Wat lijdt den zeeman al verdriet
bij nachten en bij dag
als hij de dood voor ogen ziet
en niet ontvluchten magh

(gedicht van een anonieme zeeman uit 1639)

en

Van Turk en roovers seer verwoet
worden sy aen-gerant
en veel vyanden meer
die haer soecken te krencken
die varen by der zee
mogen hier wel op dencken

(gedicht van een anonieme zeeman uit 1639)

Aantal pagina's: 224

Ruimte
Het verhaal speelt zich af op en vooral om een paar eilandjes in de buurt van Madagaskar. Ook in Amsterdam gebeurt het één en ander.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in de tijd van de VOC, rond het jaar 1655. Er verstrijkt in totaal denk ik ongeveer anderhalf jaar, met af een toe grote sprongen van drie maanden. Het verhaal is geheel chronologisch, wel met een sprong van ruimte.

Perspectief
Dit boek is geschreven in een personaal perspectief.

Personages
Reinout van Veghel
Reinout is een eigenwijze jongeman, die vanwege armoede misdaden heeft begaan. Hij neemt snel zelf een initiatief, wat hem soms voordelen kan geven. Hij is ook slim en rechtvaardig, dat blijkt uit de manier waarop hij met zijn bemanning en zelfs zijn gevangenen omgaat. Reinout is ook sociaal, en hij houdt niet van mensen die alles maar voor zichzelf houden en doen. Daarvoor is hij in dit verhaal wel eens bereid geweest een moord te plegen.

Lutske Martensdochter
Lutske is een arm meisje uit Amsterdam, die bij haar tante woont, want haar ouders heeft ze niet meer. Ze heeft veel zelfvertrouwen en kan mensen (vooral mannen) goed vleien, en op die manier achter informatie komen of iemand bevrijden. Ook is ze erg stug en weet zich stevig te verzetten tegen de mannen op het schip, die ze niet dichterbij dan een meter laat komen. Goed toneelspelen kan ze ook, zo goed dat ze heel lang kon doorgaan als jongen, zonder dat iemand het merkte!

Opbouw/structuur
Het boek is opgebouwd uit twee delen, met elk een eigen motto. Elk deel bestaat uit zeven hoofdstukken. Er is een epiloog, maar dit is meer een toelichting van een samenvatting van het verhaal of een stuk in de toekomst.

Samenvatting
Reinout van Veghel is een crimineel die moet werken in een rasphuis in Amsterdam. Hij zit opgesloten in een waterput, die langzaam volloopt met water, en Reinout moet letterlijk pompen voor zijn leven. Even later mag hij er uit en hij wordt naar de hoofdopzichter geroepen. Die zegt hem dat hij mag aanmonsteren op een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de Hollandia. Hij gaat akkoord.
Eerst vaart hij met een zogenaamde Lichter mee naar Texel, waar het daadwerkelijke schip ligt te wachten. Hij gaat aan boord. Daar ontmoet hij Wijnand en Lange Lijs, beide worden zijn nieuwe vrienden. 

Lutske staat voor een kerk te bedelen. Haar tante, waar ze bij woont, is heel ziek en ze hebben weinig geld. Eigenlijk wil Lutskes tante dat ze gaat werken, maar het lukt haar maar niet om een baantje te vinden. Uiteindelijk gaat Lutske met de hulp van Malle Kees het dievenpad op, maar ze wordt gepakt door de schout en moet een jaar doorbrengen in het spinhuis. Als ze er weer uitkomt, wordt ze door Rode Barbara, een vrouw die een hoerenhuis en café bezit, opgevangen om als schoonmaakster te komen werken.

De situatie op het schip is onuitstaanbaar. Het (verse) voedsel begint op te raken en schipper Ruygveen maakt geen aanstalten om nieuw voedsel in te slaan bij een haven aan de kust van Afrika. Daardoor breekt er scheurbuik uit op de Hollandia, en veel van de bemanningsleden verdwijnen dichtgenaaid in een wit zeil dood in zee. Ook Reinout wordt ziek. Gelukkig voor hem bereiken ze net op tijd Kaap Hoorn, en kunnen ze hem genezen met vers citrus fruit. Andere bemanningsleden hebben helaas meer pech gehad en zijn in zee gegooid. 
Na de rust op de Kaap vaart de Hollandia weer uit. Plotseling steekt er een storm op, maar het schip kan al niet meer terug. Lange tijd vaart het schip stuurloos rond over de zee. Met donderend geraas breekt de mast af, en veel van de overgebleven bemanningsleden komen er onder. Als de storm voorbij is blijkt pas hoe veel schade het heeft aangebracht. Niet alleen bemanningsleden zijn er gestorven, maar ook schipper Ruygveen in geplet door de mast. Reinout neemt het bevel op zich, voordat anderen dat kunnen doen, en gaat op weg naar Madagaskar. Hij heeft bedacht om aan, zoals hij het noemt, 'vrije vaart' te gaan doen en koopt op Madagaskar een fregat, dat prima geschikt is voor zeeroverij.

Het schip waar Thijs op zit wordt aangevallen door een ander schip dat erg lijkt op een piratenschip. Meteen moet hij denken aan de beruchte zeerover Reinout van Veghel, die de laatste tijd erg besproken is in Amsterdam. En inderdaad, hij komt het schip op en neemt Thijs en alle andere bemanningsleden gevangen. Het schip neemt hij ook. Dan worden ze meegenomen naar een eiland. Daar krijgen ze de keuze om te gaan, of zich bij Van Veghel aan te sluiten. Thijs en zijn broer David besluiten te blijven. Zij moeten samen met Reinout en de rest van de zeerovers mee op rooftocht. Als ze een keer in een haven zijn, en Thijs samen met David de stad in gaat, wordt David in zijn been gestoken door een vreemdeling. Dit wordt de jongen fataal. Thijs is enorm verdrietig en moet alleen verder. Plotseling word echter duidelijk dat Thijs helemaal geen jongen is, maar een meisje die Lutske Martensdochter heet. Zij raak behoorlijk goed bevriend met Reinout, en hij beschermt haar zo goed als hij kan tegen de mannen die iets met haar willen doen. Later besluit Lutske om terug te gaan naar Amsterdam, samen met Wijnant, die dan genoeg geld heeft om een eigen winkel te starten.

Als ze liggen te wachten op een schip dat ze kunnen plunderen, moeten ze vluchten voor een oorlogsschip dat achter ze aan gaat. Reinout vermoedt dat het Michiel de Ruyter is die achter het roer staat. De vluchten weg, van De Ruyter zit ze op de hielen. Op een eiland gaan ze te voet verder, om aan de andere kant opgepikt te worden door hun andere schip. Bijna was het gelukt, maar De Ruyter omsingelt ze en neemt Reinout gevangen.

In Amsterdam wordt Reinout van Veghel veroordeeld tot de doodstraf. Lutske doet er alles aan om het vrij te krijgen, maar hij wordt toch gehangen op de Volewijck. Echter, het tegendeel blijkt waar. Lutske heeft een deal gesloten met de beul, en die heeft het touw verstevigd zodat Reinout net niet zou stikken. Lutske en Reinouts oude vriend Wijnant bevrijden hem van de galg en nemen hem mee naar huis. Eind goed, al goed.

Citaat(en)
"'Heden ten dage, de 25e augustus van het jaar 1658, heeft Reinout van Veghel bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan zeeroverij en moord,' schrijft de griffier in het confessieboek. 'Hij is veroordeeld om door de lucht en het gevogelte verteerd te worden, hangende op de Volewijck.'"
Dit citaat vind ik leuk omdat het zo strak is. Hoe het op een juridische manier ter ore wordt gebracht.

Thema
Ik denk dat het thema van dit boek 'Zeeroverij' is. Reinout gaat samen met zijn mannen vele schepen plunderen en dus 'zeeroven'. Wel belangrijk om te vermelden is dat Reinout zijn mannen eerlijk beloond, zij krijgen evenveel als hij krijgt. Mensen die hij gevangen neemt tijdens een plundering zijn vrij om te gaan, maar moeten dan zelf zien hoe ze thuis komen. Dit doet hij allemaal vanwege zijn ervaringen met de slechte omstandigheden op de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. En daarom heeft hij ook een hoog aanzien van zijn bemanningsleden. Jammer is het dat veel van de schippers van de VOC dit niet begrepen.
Een belangrijk vraagstuk uit dit boek is waarom mensen met een hogere rang vaak niet omkeken naar hun bemanning. Voor bijvoorbeeld de schippers was de bemanning een soort machine, die alle klusjes op het schip klaarden en energie kregen via voedsel en drank. Daarom is het ook niet heel vreemd dat in dit geval op de Hollandia muiterij ontstond. Niemand kon het aanzien hoe hun maten één voor één dood in zee gekieperd werden. En Reinout nam nu het initiatief om dat tegen te houden, en daarmee misschien ook wel zijn eigen leven te redden.

Eigen mening
Ik vond dit een erg goed boek, en de schrijfstijl is gewoon verbazingwekkend! Een personaal perspectief in de tegenwoordige tijd, je moet er even aan wennen, maar het wordt er enorm realistisch door. Alles was alsof het voor je neus gebeurde. Ook zijn er geen vragen onbeantwoord gebleven, zoals wel eens is bij andere boeken. Als je een goed boek wilt lezen, dan kies je voor Bloedgeld van Simone van der Vlugt.

maandag 23 december 2013

The Hobbit: The Desolation of Smaug | Film

The Hobbit: The Desolation of Smaug

The Hobbit: The Desolation of Smaug Official Poster
Regisseur: +Peter Jackson
Acteurs: Martin Freeman, Richard Armitage, Orlando Bloom, Evangeline Lilly

De tweede film van de The Hobbit (film)trilogie.
Een topfilm.
Een film die, ondanks dat het boek dunner is dan één deel van In de Ban van de Ring, toch vlot loopt en spannend blijft.
In dit deel reizen Bilbo Baggins en de dwergen onder leiding van Thorin Oakenshield verder naar Erebor. Ze moeten door het Demsterwold en worden daar bijna opgepeuzeld door gevaarlijke spinnen. Op het nippertje worden ze gered door de Elfen, onder leiding van Legolas. Bilbo is gelukkig niet in de buurt, want de dwergen worden door de Elfenkoning gevangen gezet. Het lukt Bilbo de dwergen te bevrijden uit de Elfengevangenis en hij stuurt ze in tonnen de rivier op. Op die manier komen ze Bard tegen, die hen Laketown in smokkelt. Daarvandaan komen ze bij de Eenzame Berg of Erebor. Bilbo gaat naar binnen om de Arkensteen te zoeken, maar hij maakt de enorme draak Smaug wakker. Een letterlijk vurig gevecht is het gevolg en Bilbo en de dwergen weten de draak bijna te doden. Bijna...

Mijn mening: Een erg goede film. De dag nadat ik The Hobbit: The Desolation of Smaug zag wilde ik het alweer opnieuw zien. De acteurs spelen fantastisch en realistisch en de dieren, orks en andere schepselen waren zo goed als niet van echt te onderscheiden. Ik verheug me al enorm op volgend jaar, als de derde en laatste Hobbit uitkomt.

zaterdag 16 november 2013

Torak en Wolf, Verstoten | Boek

Torak en Wolf, Verstoten

Het vierde deel van Michelle Pavers boekenserie in de verre oudheid.
Vanaf ongeveer 11 jaar.
Ook weer een leuk T&W boek, deze keer weer anders dan normaal. 

Na de spannende avonturen in het Verre Noorden draagt Torak een afschuwelijk geheim met zich mee. Helaas komt zijn geheim toch uit en wordt Torak door de stammen uitgestoten. Torak is vogelvrij geworden, iedereen die hem tegenkomt, mag hem doden. Helemaal alleen moet hij vluchten voor zijn vijanden. Uiteindelijk komt hij terecht bij de spookachtige rietbedden van het Bijlmeer, waar hij wordt bedreigd door het Verborgen Volk. Maar er zijn meer bedreigingen, en de Zieleneters zijn nog lang niet verslagen... Natuurlijk laten Renn en Wolf hem niet in de steek, maar zijn ze wel opgewassen tegen de gevaren die in het Bijlmeer op hen wachten? Kunnen ze de ramp voorkomen die de stammen bedreigt?

Mijn mening: In dit boek gebeuren weer andere dingen dan er in de voorgaande boeken zijn gebeurt. Deze keer blijken de stammen echt genadeloos, en magie lijkt in dit boek onmisbaar.

zaterdag 26 oktober 2013

De Grijze Jager, De Koninklijke Leerling (deel 12) | Boek

De Grijze Jager, De Koninklijke Leerling

Deel 12
Het twaalfde en laatste deel van John Flanagans geweldige Grijze Jager serie.
Vanaf 12 jaar.
Naar mijn mening één van Flanagans beste (kinder)boeken. Alles is heel menselijk geschreven, met realistische karakters en waanzinnige details.
Will Verdrag is na 18 maanden nog steeds in rouw van het overlijden van zijn echtgenote. Hij zint op wraak op hen die verantwoordelijk zijn voor haar dood en hij kan aan niets anders meer denken. Halt kan het niet meer aanzien en stelt voor om Will een leerling te geven. Dit blijk een uitstekende beslissing.

Mijn mening:  Zoals ik hierboven al schreef is dit één van John Flanagans beste (kinder)boeken en vanaf nu ook mijn lievelingsboek. De manier hoe hij het op papier heeft gekregen is verbluffend en ik vind het dan ook jammer dat ik het boek uit heb. Zeker een aanrader, net als de rest van de serie.

Onder andere hier te koop.

dinsdag 22 oktober 2013

Torak en Wolf, Avonturen in het Hoge Noorden | Boek

Torak en Wolf, Avonturen in het Hoge Noorden

Het derde deel van Michelle Pavers boekenserie in de verre oudheid.
Vanaf ongeveer 10 jaar.
Een best leuk boek, zoals alle Torak en Wolfs (tot nu toe) een echt kinderboek.

Wolf wordt ontvoerd. Torak gaat samen met Renn achter hem en zijn ontvoerders aan, helemaal tot in het Hoge en ijskoude Noorden. Wolfs ontvoerders blijken de Zieleneters te zijn, Toraks vijanden. Zij willen Wolf samen met acht andere jagers offeren, om op die manier zichzelf te beschermen tegen de demonen die de Zieleneters willen vrijlaten uit de Andere Wereld. Torak zet zijn eigen leven in de waagschaal om zijn vriend én alle stammen te redden. Samen met Renn lukt het hem om de Zieleneters tijdelijk uit te schakelen, maar het is nog niet voorbij.

Mijn mening: De eerste helft van het boek vond ik een beetje saai, maar de tweede helft was een stuk actiever en spannender, waardoor het lezen ook sneller ging. 

zaterdag 19 oktober 2013

De Green Archers | Het boek dat ik schrijf

Dao is een boerenzoon die een normaal leven leidt. Maar op zijn verjaardag wordt zijn zusje ontvoerd, zomaar onder zijn neus vandaan. Een Kraqul van de slechte heerser Morathar heeft haar meegenomen. Samen met de generaal van de Green Archers, Mana, gaat Dao achter de ontvoerder aan. Ze reizen heel Atria door om uit te komen bij het duistere land Figuinar, waar Morathar en zijn leger huishouden. Onderweg hebben Mana en Dao een paar mensen om zich heen verzameld, die met hen meegaan naar Figuinar, om daar de strijd aan te gaan met het kwaad.

Dat is wat er zoal gebeurt in mijn boek, dat ik samen met mijn vriend Manawyddan schrijf. Als je er meer over wilt weten kun je een reactie achterlaten hieronder, of op het Green Archers blog. Verder kun je de Green Archers volgen op Twitter en Google+ (+De Green Archers).

De Green Archers is nog een werktitel, net als de Green Archers (Mana) in het boek.

zondag 13 oktober 2013

Boek: De Grijze Jager, De Ruïnes van Gorlan

De Grijze Jager, De Ruïnes van Gorlan

Het eerste deel van de geweldige serie, De Grijze Jager.
Vanaf 9-10 jaar.
Dit is één van de boeken waar je echt in zou willen leven, en dan natuurlijk als een Grijze Jager.
Will is een wees die wordt opgevoed door Baron Arald van het leen Redmont. Will kent zijn achternaam noch ouders en dan komt de dag waarop hij met nog vier andere wezen te horen krijgt bij welke van de ambachtsmeesters hij in de leer mag gaan. Zijn hele leven droomde Will er al van om naar de krijgsschool te gaan, maar hij wordt afgewezen. De mysterieuze Grijze Jager Halt weet echter wel raad met hem, en Halt neemt Will als zijn leerling. Will leert de wapens van de Grijze Jagers kennen, net als de kleine maar sterke paardjes en sluiptechnieken. Al deze zaken blijken enorm handig bij de jacht op de Kalkara, die op pad zijn om mensen te vermoorden, in naam van de Heer van de Bergen van Nacht en Ontij, Heer Morgarath.
Mijn mening:  Dit is denk ik een van de beste kinderboeken van deze tijd. Wills leermeester Halt heeft een fantastisch uitgedacht karakter, en de beschrijvingen zie je gewoon voor je. Een boek dat iedereen gelezen moet hebben.

Plaats gerust een reactie als je een vraag hebt of dit een leuk stukje vond, of juist helemaal niet leuk.

vrijdag 11 oktober 2013

Boek: The Lord of the Rings, De Twee Torens

Dit is een extra lang blogbericht over een boek, omdat het een boekverslag is voor school, die ik gekopieerd heb.

Algemene gegevens

Naam van het boek: The Lord of the Rings, De Twee Torens
Schrijver en jaar van eerste druk: J.R.R. Tolkien, 1957
Jaartal gelezen druk: 2012
Aantal pagina's: 410


Ruimte

Het boek speelt zich af in Midden-aarde, vanaf Emyn Muil tot iets verder dan Isengard en bijna in Mordor.


Tijd

Het verhaal speelt zich af in het jaar 3019 van de Derde Era. Er verstrijken 1 à 2 weken. Er zijn weinig flashbacks, het is dus behoorlijk chronologisch, afgezien van de ruimtewisseling als het boek van het derde naar het vierde deel overgaat.


Perspectief

In 'De Twee Torens' wordt een personaal perspectief gebruikt.


Personages

De twee personages die ik bespreek zijn de hoofdpersoon Frodo, en Boombaard.


Frodo

Frodo is een hobbit uit de Gouw. Zijn lengte is niet indrukwekkend, net als dat van zijn mede hobbits. Frodo heeft donker haar en blauwe ogen. Hij moet sterke wilskracht hebben om de Ring naar Mordor te kunnen torsen. Gelukkig heeft hij dat ook. Alleen is hij vaak afgeleid, of neemt de Ring Frodo zijn wilskracht af, waardoor Frodo in één keer instrort. Frodo heeft ook een bepaalde wijsheid, waarmee het hem lukt om Gollem te 'temmen'. Toch blijkt het niet het beste idee om het schepsel mee te nemen, maar het heeft Frodo goed geholpen om de weg naar Mordor te vinden.


Boombaard

Boombaard is een ent uit het bos Fangorn, dat ook 'Boombaard' betekend. Deze pratende boom ziet er uit als een enorme boom van 14 meter lang, met een hoog hoofd en bijna geen nek. Boombaard draagt een wapperende grijsgroene baard, wat er verwilderd uitziet door de twijgjes en het mos dat er doorheen groeit. Zijn ogen zijn diepe poelen waar een groenbruin licht in schijnt. Deze intense ogen geven je het gevoel dat je tot diep in de oude wijsheid van Boombaard kunt kijken. Boombaard is, net als alle andere enten, heel langzaam met alles wat hij doet. Hij praat traag en zijn looppas is traag, terwijl hij toch snel vooruit komt dor de grote stappen die hij zet.


De opbouw en structuur

Het boek bestaat uit twee delen; het derde en het vierde deel van de uit drie delen bestaande boekenserie van Tolkien, waarin het hele relaas van de Ring wordt verhaalt.
Het boek telt 21 hoofdstukken, waarvan 11 in het eerste deel en 10 in het tweede.


Samenvatting

Aragorn, Gimli en Legolas ontdekken dat Boromir dood is, Merijn en Pepijn meegenomen zijn door orks en dat Frodo en Sam verdwenen zijn. Met zijn drieën gaan zij op pad om de twee ontvoerde hobbits uit de klauwen van de orks te bevrijden, en noemen zichzelf op deze tocht 'De Jagers'. Onderweg komen zij een groep ruiters tegen, die het orkpeloton heeft afgeslacht. Er zouden geen overlevenden zijn. Toch komen de Jagers er achter dat Merijn en Pepijn nog in leven zijn, en het bos Fangorn in gevlucht.

In het oeroude woud komen de twee hobbits een vreemde figuur tegen, genaamd Boombaard, of Fangorn. Hij is een ent, een enorme pratende boom. Hij is het oudste levende wezen van Midden-aarde. Zij vertellen hem over het gevaar dat er woedt vanuit Isengard en Mordor, waar de kwaadaardige heersers zich gehuisvest hebben. Boombaard besluit de Entmoet bijeen te roepen, een vergadering van Enten. Daaruit komt het besluit voort dat de Enten Isengard zullen verwoesten, en daarmee Saruman, die de volgeling is van de Duistere Heer Sauron.
De Jagers hebben op hun reis gezelschap gekregen van de tovenaar Gandalf. Samen met hem reizen zij af naar de Edoras, het kasteel van de koning van Rohan, Théoden. Gandalf bevrijdt hem uit de bezwering van Saruman en de Jagers, Gandalf en Théoden vertrekken met het volk van Rohan naar Helmsdiepte, om daar veilig te zijn voor de orks die een bedreiging vormen voor het land. In Helmsdiepte wordt een slag geleverd, die op het nippertje wordt gewonnen door Rohan, doordat Gandalf op de valreep aankwam met versterking van de rondtrekkende Rohirrim, de paardenmensen. De zegevierende Gandalf, Gimli, Aragorn en Legolas trekken verder naar Isengard, waar zij het land verwoest aantreffen. Zij komen daar ook Merijn en Pepijn tegen, die bij de poort rustig wat zitten te eten en te roken. De twee hobbits brengen verslag van de aanval van de enten en vertellen hoe die de dam hadden doorgebroken om Isengard onder water te zetten.
Gandalf besluit om bij de toren van Orthanc met Saruman te gaan praten. Bijna lijkt Saruman te winnen in dit potje van magisch gekibbel, maar toch lukt het Gandalf om Saruman te dwingen zijn verlies toe te geven. Gandalf neemt de kwade tovenaar zijn macht af, en sluit hem op in zijn toren.

Frodo en Sam worden overvallen door Gollem als zij Emyn Muil verlaten. Met zijn tweeën temmen ze hem, en binden hem vast aan het elfentouw dat ze bij zich hebben. Even later sluiten Frodo en Gollem, of Sméagol, een compromis, waarbij Gollem zweert om Frodo en Sam naar de Zwarte Poort van Mordor te leiden. Hij wijst de twee hobbits een weg door een gevaarlijk moeras, de Dode Moerassen. Als ze bij de Zwarte Poort aankomen, blijkt hier geen doorgang mogelijk zonder gezien te worden. Ze slaan hun kamp op in het struikgewas, en worden daar overvallen door groengeklede mannen, die Frodo en Sam meenemen naar hun schuilplaats, achter een waterval. Gollem was op dat moment aan het jagen. Kapitein Faramir van Gondor is de leider van deze groene mannen. Hij besluit om hen twee dagen later, als ze ook Gollem gevangen genomen hebben, weer vrij te laten.
Frodo en Sam kunnen niet door de Zwarte Poort Mordor in, maar Gollem weet nog een andere weg, waarbij ze een eind moeten klimmen om dan via een pas in de bergen Mordor te betreden. Dit wordt een zware klim en de Ring om Frodo's nek wordt bij elke stap dichter bij Mordor zwaarder. Als snel raakt Frodo uitgeput, maar ze moeten verder. Ze komen aan bij een donkere grot, waar ze doorheen moeten om in het Zwarte Land te komen. Binnen is het stikdonker en plotseling is Gollem verdwenen. Met een flesje waar licht uit straalt (het flesje had Frodo in het eerste deel van Vrouwe Galadriel gekregen) maakt Frodo het licht en de twee hobbits lijken omsingeld te zijn door enorme spinnenwebben. Opeens verschijnt de spin die de webben gemaakt heeft. Deze enorme spin heet Shelob. Op een gelukkiger wijze weten de hobbits uit haar kaken te ontsnappen, en ze beginnen in te hakken op het enorme en taaie spinrag. Shelob komt achter ze aan en weet Frodo te pakken te krijgen buiten de grot. Sam doet er alles aan om zijn meester te bevrijden, maar deze pogingen mislukken jammerlijk. Als Sam de spin heeft weggejaagd, lijkt Frodo dood. Sam laat Frodo rouwend liggen en gaat op pad om de taak van het Reisgenootschap (de Ring in het vuur van de Doemberg gooien) te volbrengen.
Plotseling verschijnen er echter orkpatrouilles, die Frodo's lichaam vinden en meenemen. Sam had zich verscholen, en de ork hebben hem niet gezien. Als Sam achter ze aangaat, hoort hij hen zeggen dat Frodo nog leeft. Sam vervloekt zichzelf en hopeloos blijft hij achter.


Citaten

"De troep was bijna voorbij toen Aragorn plotseling uitriep:
'Wat voor nieuws is er van het Noorden, Ruiters van Rohan?'"
Dit citaat vond ik leuk om de plotselinge autoriteit en zelfvertrouwen van Aragorn.

"Eindelijk verroerde Merijn zich en fluisterde zacht: 'Tot zover is alles goed gegaan, maar hoe kunnen we voorkomen dat we gespietst worden?'"
Dit citaat vond ik leuk om de droge opmerking van Merijn.

"'Liggen om te slapen!' zei Boombaard. 'Natuurlijk, dat is ook zo!'"
Deze vond ik wel grappig, om de onwetendheid van deze oude ent.

"'Galadriel!' riep hij, en terwijl hij zij moed verzamelde, hief hij de Fles nogmaals omhoog. De ogen hielden stil. Heel even ontspande hun blik, alsof een vlaag van twijfel ze verontrustte. Toen vatte Frodo's hart vlam en zonder na te denken wat hij deed, of het dwaasheid, wanhoop of moed was, nam hij het flesje in zijn linkerhand en trok met de rechter zijn zwaard. Prik glinsterde terwijl hij hem trok en het elfenstaal schitterde in het zilveren licht, maar aan de randen flikkerde een blauw vuur.
Dit stukje vond ik leuk omdat het een mooie beschrijving is van wat er gebeurde voordat Frodo Shelob aanviel.


Eigen mening

Een erg goed boek dat erg langzaam leest. Toch wil je doorgaan en blijven de personages je versassen. Dit geweldige verhaal van Tolkien blijft uniek. Ik geef dit boek een 8,5.

zondag 6 oktober 2013

Boek: Gladiator, Zoon van Spartacus

Gladiator, Zoon van Spartacus

Het tweede deel van Simon Scarrows spannende Gladiator serie.
Een leuk boek voor kinderen vanaf 12-13 jaar.
Af en toe worden er mensen lekker op zijn Romeins afgeslacht.

Nu Marcus vrij is wil hij niets liever dan zijn moeder bevrijden uit de slavernij. Zijn meester Caesar, die hij nog wel moet dienen, heeft hem echter nog nodig. Ze moeten de slavenopstand onder leiding van oud-gladiator Brixus de kop indrukken. Daardoor komt Marcus in een persoonlijke tweestrijd terecht. Hij is namelijk de zoon van Spartacus, die de vorige slavenopstand leidde. Onderweg door de bergen wordt Marcus gevangen genomen door de rebellen. Zij brengen hem naar Brixus, die hem bijna dwingt om mee te doen met de opstand. Marcus kan dat niet toelaten, omdat de rebellen er nog niet klaar voor zijn en hij ontsnapt. Hij gaat naar Caesar en vertelt hem de locatie van het rebellenkamp. Met een compromis zorgt Marcus ervoor dat Caesar de opstandige slaven in leven laat. 

Nog even een lekker gruwelijk citaat uit het boek:
Een paar mensen in het publiek joelde honend, maar Mandracus haalde alleen zijn schouders op en gebaarde naar een van de rebellen die als bewaker dienstdeed. De man liep van achteren op de veteraan af en gaf hem met een dikke knuppel een klap tegen zijn achterhoofd. Zijn schedel brak met een hard gekraak en door de stukken bot en hoofdhuid heen spatten bloed en hersenen naar buiten.
Mijn mening: Een leuk boek, zeker als je ook de andere delen al gelezen hebt. Een mooi verhaal over hoe het er in Rome aan toeging ten tijde van Julius Caesar, met het politieke gekronkel inbegrepen.

zaterdag 28 september 2013

Oefenverhaal 1: Boer Barton en de Zwarte Ruiter

Ik heb even een verhaal geschreven als oefening voor het 'echte' werk. Lees het en oordeel zelf.
Het waterige ochtendzonnetje kwam net boven zijn huis uit. Barton was al even aan het werk op zijn akker, toen de warmte van de zon op zijn rug begon te branden. Hij keek achterom en moest meteen zijn ogen dichtknijpen tegen het felle licht. Even bleef hij met zijn ogen dicht staan, genietend van de warmte op zijn gezicht. Daarna draaide hij zich weer om en ging verder met het ploegen van zijn veld. Barton spoorde zijn werkpaard aan en die zette zich schrap tegen de weerstand van de zware ploeg. Nog eens spoorde Barton hem aan, tot het zweet hem uitbrak.
In de verte zag hij ineens een stofwolk verschijnen, een paar mijl verderop op de weg die langs zijn akkers liep. Hij hield het paard in en keer ernaar. De stofwolf kwam steeds dichterbij en naderde met een enorme snelheid. Even later kon de boer al meer details onderscheiden. Het object dat op hem afgestormd kwam was een man op een paard, helemaal in het zwart gekleed. Het paard daarentegen was juist wit. Aan de zijkant van de man glansde een zwaard, en het paard scheen opgetuigd te zijn met kostbare halsters. De man was nu bijna bij Barton aangekomen en hij ging rechtop zitten. Het paard minderde al snel vaart en toen ze naast Barton aangekomen waren stopten ze. De man keek achteloos, bijna hooghartig op hem neer. "Ik ben op zoek naar de heer van Beven." Zij hij kortaf. Barton was niet onder de indruk. "Mij best. Moet ik helpen?" Vroeg hij. De man  scheen die niet zo grappig te vinden en glimlachte grimmig. Met een snelle beweging trok hij toen één van zijn messen uit zijn riem -hij had er drie hangen- en richtte die op Bartons borst. Die deinsde achteruit. "Heer Gismak van Beven is waarschijnlijk in zijn burcht, iets ten westen van Beefdam." De man knikte en stopte zijn mes terug in de schede. Hij sloeg de zwarte kap van zijn mantel over zijn hoofd en gaf zijn witte paard de sporen. Al snel was er alleen nog maar een stofwolk te zien. Het zweet stond Barton nog altijd op het voorhoofd, alleen had het zweet dat voor verkoeling moest zorgen nu plaatsgemaakt voor angstzweet.

zondag 21 juli 2013

Boek: Torak en Wolf: De Zielzwerver

Torak en Wolf: De Zielzwerver


Het tweede deel van Torak en Wolf.
Vanaf 10 of 11 jaar.
Een heerlijk boek om helemaal in weg te dromen.

Torak staat voor een nieuwe uitdaging: een geheimzinnige ziekte bedreigt de Ravenstam en hij is de enige die het zeldzame, magische kruid kan vinden dat de Raven zou kunnen redden. Hij reist af naar de Zeehondenstam en ontmoet er de Magiër Tenris en de stugge Zeehondenjongen Bale. Op zijn tocht ontdekt Torak langzamerhand waarom hij is uitverkoren om de strijd tegen het Kwaad aan te gaan. Ondertussen is het Ravenmeisje Renn naar hem op zoek. En waar is Wolf? Torak en Wolf: De zielzwerver is het tweede deel in de spannende zesdelige serie over Torak, zijn trouwe vriend Wolf en het mysterieuze meisje Renn.

Mijn mening: Een heel goed boek, bijna het hele boek door spannende actie.

zondag 14 juli 2013

Boek: Broederband deel 3: De Jagers

Broederband: De Jagers

Het derde deel van de Broederband serie van John Flanagan.
Vanaf een jaar of 11.
Een boek met fantastische beschrijvingen en vele onverwachte wendingen, met hoofdstukeindes waarna je bijna door móet lezen. Wie echt weg wil dromen in een boek moet zeker Broederband lezen.

De jacht op de bloeddorstige piraat Zavac, die de Skandische schat Andomal in zijn bezit heeft, leidt de Reigers via woeste rivieren en duizelingwekkende stroomversnellingen uiteindelijk naar de onafhankelijke vesting Raguza, waar de ontknoping plaats zal vinden. Als Hal wil slagen in zijn missie zal hij tot het uiterste moeten gaan. Hij zal Zavac moeten uitdagen tot een een-op-een-gevecht, met de wetenschap dat maar een van hen het zal overleven.

Mijn mening:  Ik vond het een fantastisch boek, met beschrijvingen en omwendingen zoals ik het ook graag zou doen in mijn boek. Flanagan is een geweldige schrijver!

woensdag 3 juli 2013

Boek: In de Ban van de Ring: De Reisgenoten

In de Ban van de Ring: De Reisgenoten

Het eerste deel van de In de Ban van de Ring trilogie.
Voor mensen vanaf 13/14 jaar.
Het lezen duurt ongelooflijk lang, je krijgt het echt niet zomaar uit. Verder moet je je goed concentreren tijdens het lezen, anders raak je de draad kwijt.

De hobbit Frodo heeft de Balingshoek en de magisch ring van zijn oom Bilbo Balings geërfd. Als Gandalf, de tovenaar, op bezoek komt, blijkt de ring gevaarlijker te zijn dan Frodo aanvankelijk ooit had kunnen denken. Duistere krachten zijn ernaar op zoek en als ze de ring vinden kan dit gevolgen hebben voor heel Midden-aarde. Samen met de hobbits Pepijn, Merijn en Sam gaat Frodo op weg naar het Laatste Huiselijke Huis voor beraad over de ring. Onderweg worden ze belaagd door Zwarte Ruiters en sluit de geheimzinnige Stapper zich bij hen aan.
In het Laatste Huiselijke Huis aangekomen, wordt besloten dat de ring vernietigd moet worden in het vuur waarin hij is gesmeed: de Doemberg middenin het duister land Mordor. Het reisgezelschap gaat met Gimli de Dwerg, Legolas de Elf en de mens Boromir van Gondor op weg om hun missie te vervullen. Voor hen ligt een gevaarlijke tocht.

 Mijn mening: Ik vond het een heel goed boek en ook heel mooi. Het is, zoals veel mensen zeggen, een best lastig boek en je moet er echt je tijd voor nemen. Nu het volgende deel, de Twee Torens!

zondag 30 juni 2013

Een gedicht over Platonische Lichamen


Als huiswerk moest ik een gedicht maken over Platonische Lichamen en het leek me wel leuk om hem hier te publiceren. Dus hier komt hij:

In de wereld van de Platonische Lichamen, 
die Plato's gedachten binnenkwamen, 
zijn vijf wiskundige figuren,
die symmetrisch zijn en bestaan in alle culturen.
 De Tetraëder hoort bij het element vuur,
met zijn vier vlakken is hij driehoekig en puur.
De Hexaëder hoort bij de aarde,
ook wel de Kubus en met zes vlakken van onschatbare waarde.
De lucht hoort bij de Octaëder,
met acht vlakken, als twee piramides en heel teder.
Daarna komt de Icosaëder met als element water,
van die twintig vlakken krijg je een hele optater.
Als laatste is daar nog de Dodecaëder,
deze staat voor gevoel of ether,
hij heeft twaalf vlakken van vijfhoeken.
Hoe je die tekent moet je zelf maar uitzoeken.

Daan Bos, 2013

maandag 29 april 2013

Sleutelhangers en boekenleggers knopen

Hierbij laat ik zien hoe je sleutelhangers of boekenleggers kan knopen.












Zo maak je ze:

De normale schuine gaat zo:
Neem 4 draadjes (katoen) van ongeveer een meter en vouw deze dubbel. Leg een knoop ongeveer 1 cm onder de lus.
Begin nu zulke knoopjes te maken aan de linker kant:












Ga zo door op elk draadje. Het is belangrijk dat je steeds twee knoopjes legt. Als je ze allemaal gehad hebt, begin je weer opnieuw. Ga zo door tot je een mooie schuingestreepte sleutelhanger of boekenlegger hebt.

Zo gaat de V-knoop:
Neem weer 4 draadjes (katoen) en vouw ze weer dubbel. Leg weer een knoop op ongeveer 1 cm onder de lus.
Leg de draadjes in de goede volgorde, dat is 1 2 3 4 4 3 2 1. Dat wil zeggen, als 1 rood is, 2 wit, 3 blauw en 4 oranje, dat je dan ongeveer net zoiets krijgt als de linkse sleutelhanger op het bovenste plaatje. Je kunt natuurlijk ook nog een 5, een 6, enz. ertussen stoppen.
Maak nu weer knoopjes zoals hierboven beschreven, begin aan de linker kant! Vergeet niet om steeds twee knoopjes te leggen! Ga door tot en met het linkse middelste knoopje.











Begin nu aan de andere kant (rechts). Je moet ook de knoopjes andersom leggen! Ga door tot en met het rechtse middelste knoopje.











Nu maak je een links knoopje op de nu twee middelste draadjes (met de voorbeeld kleuren zou dit rood zijn).












Ga zo door en je hebt een mooie sleutelhanger of boekenlegger met een V motief!

Leeuweriksknoop
Tip 1: Trek de touwtjes strak aan, dan krijg je het mooiste effect.
Tip 2: Maak het touwbundeltje met een veiligheidsspeld aan je broek vast. Dan kun je makkelijker werken.
Tip 3: als je een sleutelhanger maakt, kun je het beste eerst een ringetje nemen en daar een ring- of leeuweriksknoop doorheen maken.




zaterdag 27 april 2013

Dagje Rijksmuseum

Vandaag ben ik naar het Rijksmuseum in Amsterdam geweest. Daar heb ik onder andere de Nachtwacht gezien, echt een prachtig schilderij!
Andere schilderijen zoals de Slag bij Waterloo en het Melkmeisje waren ook heel mooi.

zaterdag 6 april 2013

Boek: Torak en Wolf: Avonturen uit een magisch verleden


Torak en Wolf: Avonturen uit een magisch verleden


Het eerste deel van de serie Torak en Wolf
Voor kinderen vanaf een jaar of 9
Een boek dat zich met recht een kinderboek mag noemen

Niemand anders dan de twaalfjarige jongen Torak kan het Kwaad stoppen, maar hij is gewond en op de vlucht. Hij is een buitenstaander, net als zijn vader, en hij heeft nog nooit andere mensen ontmoet. Nu is zijn vader vermoord door een enorme beer en wordt Torak achtervolgd. Hij moet zien te overleven met als enige bondgenoot een wolfsjong en als enige wapens zijn vaardigheden als jager en verzamelaar.

Mijn mening: Een erg leuk en spannend boek. Heerlijk om te lezen.

vrijdag 29 maart 2013

Boek: Broederband deel 2: De indringers

Broederband: De indringers

Auteur: John Flanagan



Het tweede deel van John Flanagans serie Broederband
Prima te lezen voor iedereen vanaf een jaar of 10
Geen bloederige of enge delen

In het tweede deel zijn Hal en de bemanning van de 'Reiger' de piraat Zavac op het spoor, die de kostbaarste schat van de Skandiërs heeft gestolen: de Andomal. Door een flinke storm op zee is Hal gedwongen om een schuilplaats te zoeken voor de winter. Terwijl ze wachten, hebben Hal en zijn jongens alle tijd om hun vechttechniek te verbeteren en een plan te bedenken voor als ze de piraten gevonden hebben. Want dan gaat het echte werk pas beginnen... Zal het ze lukken om de machtige Zavac en zijn bende te verslaan?

Mijn mening: Leuk boek, en zeker niet saai. Als de rest van de serie net zo goed is, beloofd dat hel wat!

woensdag 27 maart 2013

Over de Vrije School

Ik zit op een Vrije School. Deze is door Rudolf Steiner krijgt in 1919 in Stuttgart de leiding over de “Freie Waldorfschule”, opgezet door de fabrikant Emil Molt, eigenaar van de sigarettenfabriek Waldorf-Astoria, om de arbeiders en de directeuren nader tot elkaar te brengen. Naar dat voorbeeld is in 1923 in Den Haag de eerste vrijeschool opgericht.

's Ochtends zeg je met je hele klas de spreuk:
Ik zie rond in de wereld,
Waarin de zon haar licht zendt,
Waarin de sterren fonkelen,
Waarin de stenen rusten,
De planten levend groeien,
De dieren voelend leven.
Waarin de mens bezield,
De geest een woning geeft.
Ik schouw diep in mijn ziel
Die binnen in mij leeft.
De Godesgeest, hij weeft,
in zon- en zielelicht,
in wereldruimten buiten,
in zielediepten binnen.
Tot U, o Godesgeest,
wil ik mij vragend wenden,
dat in mij kracht en zegen,
voor leren en voor arbeid,
tot wasdom moge komen.
Deze spreuk wordt vanaf de 4de klas (= groep 6) opgezegd. Daarna is er de periode, een bepaald vak dat je 2-4 weken achter elkaar behandeld. Daarna zijn de gewone vakken: muziek, talen, tekenen, handwerken, wiskunde en handvaardigheid. Er wordt ook meer gedaan met het lichaam: taal en rekenen doe je door te dansen, te lopen, te springen, enz.
Verder worden er heel veel jaarfeesten gevierd, behalve Pasen, Sinterklaas en Kerst ed, wordt er ook Palmpasen, Pinksteren, Sint Michaël en Sint Jan.

Eerste bericht

Hallo, ik ben Daan Bos. Vanaf vandaag ga ik regelmatig iets posten over school, dingen die ik interesant vind, of gewoon iets leuks.