Pagina's

vrijdag 24 oktober 2014

Koekoeksjong van Robert Galbraith: Detective vol modellen en rare kronkels

Na het schrijven van zeven succesvolle boeken die wereldwijd als bestseller bestempeld zijn, komt de schrijver van dit boek weer in actie, met een nieuwe serie over privédetective Cormoran Strike en zijn secretaresse Robin Ellacott. Wie hij is? Robert Galbraith, beter bekend als J.K. Rowling.

Robert Galbraith, Cormoran Strike

De schrijfster van de Harry Potter reeks wilde na haar 'Een Goede Raad', een boek schrijven zonder de druk van de verwachting van de lezers. In april 2013 kwam het boek uit en niemand had in de gaten dat het boek van Rowling was. Helaas lekte haar advocaat in juli van hetzelfde jaar dat Robert Galbraith niemand minder was dan Joanne Rowling, tot de grote teleurstelling van de schrijfster zelf. Zij vertelde "het heerlijk te vinden een boek uit te geven zonder dat iemand er zo veel van verwachtte." Desalniettemin kwam de verkoop van Koekoeksjong in een stroomversnelling. Wat ik ervan vond? Dat lees je hier.

zaterdag 30 augustus 2014

[Boekenplank] De Hobbit: J.R.R. Tolkiens meesterwerk

Iedereen kent Lord of the Rings wel. Velen ook zullen ook het verhaal van De Hobbit kennen, sinds de eerste film over Bilbo Balings in 2012 in de bioscoop te zien was. Maar deze recensie gaat over het boek.

De Hobbit of 'Daarheen en Weer Terug'

dinsdag 22 juli 2014

[Boekenplank] De Avonturen van Sherlock Holmes

Na het zien van de de serie Sherlock van de BBC, wilde ik ervaren hoe Arthur Conan Doyle aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw de verhalen van Sherlock Holmes vertelde. Het boek dat ik gelezen heb bestaat uit 16 korte verhalen en wordt ook wel 'De memoires van Sherlock Holmes' genoemd.

De Avonturen van Sherlock Holmes

woensdag 11 juni 2014

[Boekenplank] De boogschutter van Hirado, het spannendste avontuur van Japan

Dit boek is geschreven door +Rob Ruggenberg, auteur van ook andere historische jeugdromans. De boogschutter van Hirado is niet per se een goed of een slecht boek, maar ik wil het zeker aanraden als je wel van historische romans houdt.

dinsdag 10 juni 2014

[Boekenplank] De Nedergrim: Nieuwe serie van Matthew Jobin

Van +Gottmer Uitgevers Groep kreeg ik het eerste boek van de nieuwe serie 'De Nedergrim' aangeboden om te lezen en te reviewen. Het boek van +Matthew Jobin heb ik uit, het is echt een geheel uniek boek met heel eigen plot en schrijfstijl.

De Nedergrim

vrijdag 16 mei 2014

[Serie] Sherlock: Meesterdetective in de moderne tijd

Sinds we Netflix hebben bij ons thuis ben ik begonnen met het kijken van series. Robin Hood (BBC) en Arrow (CW Network, eerste seizoen) heb ik al helemaal uitgekeken. Laatst was ik begonnen aan Sherlock (BBC) en ik was niet meer te stoppen.

Sherlock Holmes

donderdag 15 mei 2014

Voorronde Write Now! Amterdam: Leuk en leerzaam!

De (voorronde van de) schrijfwedstrijd waarvan ik een tijdje geleden vertelde dat ik eraan mee ging doen, heeft afgelopen maandag plaatsgevonden in het TABACCO Theater in Amsterdam. Ik ben bij een workshop geweest en heb de prijsuitreiking aanschouwd.

Schrijfwedstrijd voor jongeren van 15 tot 25 jaar

zaterdag 29 maart 2014

[Schrijven] Oefenverhaal 2: De Man op de Markt

Gisteravond zat ik met even te vervelen. Tot ik zin kreeg om te schrijven. Zomaar, even een verhaaltje uit het niets. Zonder ideeën ben ik gaan zitten. En ik heb wat neergeklad. Zonder echt te letten op wat ik schreef, gewoon 'uit de losse pols', kwantiteit boven kwaliteit. Hieronder lees je het resultaat, ik heb het helemaal niet bewerkt of herschreven, niet eens één keer doorgelezen.

Schrijven

De Man op de Markt 

Het hele plein stond vol mensen. Iedereen keek naar het schouwspel dat zich afspeelde bij het podium. Nog nooit had iemand zoiets merkwaardigs gezien. Gewoon uit het niets, zomaar was hij daar op komen dagen. En nu stond hij daar en vertelde over hoe de wereld binnen nu en drie uur zou vergaan, als hij geen onderdak en een goede maaltijd zou krijgen. Mensen keken elkaar geschokt aan en vele herbergeigenaars snelden naar het toneel om zich aan te bieden als gastheer. Grijnzend accepteerde de man een uitnodiging van een voornaam geklede herbergier, die meende het duurste, aangenaamste en vooral beste onderdak van de hele stad te hebben.
Maar ik kon het niet aanzien. Iedereen geloofde zonder schroom dat kolderverhaal van die geitenbreier. Als de mensen hém zouden helpen, zou de wereld niet vergaan. Zonder aarzeling rende ik het podium op en begon te roepen.
“Geloven al deze zielige mensen dit nou? Wie denkt die dwaas niet dat ie is? Denken jullie echt dat hij de wereld kan redden, op onze kosten? Lieden, veroordeel deze man. Hij is een oplichter, een bedrieger en wil ons het geld afhandig maken, met een praatje waar wij allen zo intrappen. Laat het de landheer niet horen, de goede man zal ons allen meer belastingen laten bestalen opdat wij onze domheid afleren. Gooi die man voor het schavot!”
Tot mijn verbazing was er niemand die ook maar enkele tegenstand bood tegen mijn betoog. Net zo makkelijk als de praatjesmaker had ik deze mensen op de mouw gespeld dat de man een leugenaar was. En nu stonden zij allen te joelen naar de arme man, die door sommigen zelfs geslagen en uitgescholden werd.
Vol ontzag zag ik deze wending in de mensenmassa aan. Plotseling was de man geen reddende engel meer, maar een leugenaar en een zondebok. En mij leken de mensen vergeten te zijn. Zowaar kreeg ik bijna medelijden met de man, hoe hij veracht werd, met mijn woorden als oorzaak. En ik kreeg respect, voor zijn slimme manier van aanpakken om aan goed onderdak en mondvoorraad te komen. Misschien dat ik dit ook maar eens moest gaan proberen in een naburig dorp.

  Lees hier ook mijn vorige oefenverhaal; Boer Barton en de Zwarte Ruiter.

Photo credit: Olivander via photopin cc

woensdag 19 maart 2014

Write Now!, de grootste Nederladstalige schrijfwedstrijd en ik ga meedoen

Sinds ik ben begonnen met schrijven heb ik ontdekt hoe leuk het is. Het boek waar ik nu samen met mijn vriend mee bezig ben ligt op het moment stil, aangezien we het behoorlijk druk hebben met school. Maar ik ben wel bezig met een ander verhaal, voor de grootste Nederlandstalige schrijfwedstrijd voor jongeren.

Meedoen aan de schrijfwedstrijd Write Now!

De opzet van het verhaal had ik al eerder af, want dat heb ik ook geschreven voor een opdracht op school. Ikzelf ben er erg tevreden over, net als mijn lerares Nederlands. Nu ben ik bezig om het stuk te herschrijven en te verbeteren, want ik zit nu met een verhaallijn in mijn hoofd die het verhaal een stuk spannender zal maken. 
Ik ben benieuwd hoe ver ik ga komen met mijn schrijfsel. Op deze website kan je meer informatie vinden over de schrijfwedstrijd Wrtie Now!.

dinsdag 4 maart 2014

Wat gebeurt er als je reist in de tijd?

Wie heeft er niet van gedroomd terug in de tijd te reizen om een blunder recht te zetten? Of te kijken hoe het je vergaat in de toekomst? Ik denk best wel veel mensen. Maar ik denk ook dat tijdreizen helemaal niet zo verstandig is als het lijkt. Ik ben even aan het filosoferen gegaan.

Als je naar de sterren kijkt, zie je in feite licht uit het verleden. De puntjes die je ziet zijn lichtstralen die tientallen, duizenden en soms wel miljoenen jaren geleden uitgezonden zijn. Sommige van die sterren zijn misschien als wel eeuwen uitgedoofd, en toch kunnen wij ze nog altijd aanschouwen. Zelfs het licht van de zon is acht minuten oud...


Er zijn verschillende opvattingen over wat er zou gebeuren als je naar het verleden of de toekomst zou gaan. Wat ik hieronder neergeschreven heb, is hoe ik zelf denk dat het gaat.

Naar het verleden
Als je naar het verleden reist, kom je terecht in een tijd die al verstreken is en dus vaststaat. Ik denk dat alles wat er gebeurt op een bepaalde manier voorbestemd is, dus dat je niets kan veranderen. Laten we hier als voorbeeld nemen dat je naar het verleden reist om je grootvader te redden van zelfmoord. Het zou logisch zijn als je hem gewoon kon overtuigen. Maar bedenk wel, dat het uiteindelijk zo was dat juist doordat jij naar het verleden bent gegaan om hem over te halen, je hem misschien wel op het verkeerde idee het gebracht.
Je reist dus, in mijn opinie, niet naar het verleden om gebeurtenissen daar te veranderen, maar juist om gebeurtenissen echt te laten gebeuren. Jij bent, voordat je bent geboren, al in het verleden geweest.

Naar de toekomst
Als je naar de toekomst reist, doe je dat waarschijnlijk omdat je benieuwd bent hoe het dan is. Zouden alle mensen Google Glass dragen? Bestaan er nog auto's? Hoe wordt er geadverteerd? Daar de toekomst gaan om een kijkje te nemen is op zich geen probleem, maar wel als je wat je gezien hebt, vertelt aan de mensen in de tijd waar je vandaan komt.
Het voorbeeld dat ik hier neem ik hier dat je (in de toekomst) in het bezit komt van een apparaat dat in jouw tijd nog niet bestaat. Je neemt het mee terug naar het verleden en de mensheid maakt er gretig gebruik van. Maar dat apparaat was er in de toekomst, doordat jij het daarvandaan meenam naar het heden. Dus; waar komt het dan vandaan?

Conclusie
De manier van tijdreizen en bijkomende verschijnselen die ik beschreven heb, wordt een tijdlus genoemd. Volgens mij, als je bovenstaande een beetje begrijpt en erover nadenkt, dan is volgens mij reizen in de tijd, en dan vooral naar de toekomst, beter af te raden. Je kan namelijk iets laten 'ontstaan' door het mee te nemen uit de toekomst en het op die manier daar weer te laten belanden.
Maar dit alles blijft natuurlijk puur gissen. Zou de mens ooit door de tijd kunnen reizen?

Bron: wikipedia.nl

zaterdag 22 februari 2014

Robin Hood | Boek

Het bekende verhaal van Robin Hood, geschreven door de grootse Engelse kinderboekenschrijver Michael Morpurgo. Het is voor het eerst dat ik het van de legende verhaal las, maar of dit nou ook het origineel is? Het is in ieder geval erg goed geschreven.
Samenvatting
De vader van Robin Hood wordt gevangen genomen door de mannen van de Sheriff. Hierdoor komt Robin bij de paria's terecht, de uitgestotenen. Hij ontdekt dat ze zo slecht nog niet zijn, en met hun hulp redt hij zijn vader. Daarna gaat hij samen met de paria's vechten tegen het bewind van de slechte Sheriff en zijn rechterhand, Sir Guy van Gisbourne. Robin weet koning Richard weer op de troon te krijgen, zodat alles weer wordt zoals het vroeger was.

Titelbeoordeling
Michael Morpurgo heeft vele boeken geschreven, van de meeste heb ik echt genoten. Hij liet zijn verhalen altijd door kinderen die bij hem logeerden beoordelen. Zo werden zijn boeken precies zoals kinderen ze leuk vinden.
Ook in dit boek merk je dat het voor kinderen geschreven is. Het perspectief van de alwetende vertellen draagt daar nog een steentje aan bij. Toch is het een heerlijk boek om te lezen, één die je ook al snel uit hebt. Als je op zoek bent naar een boek over Robin Hood raad ik je deze zeker aan.

Conclusie
Een boek waar zeker kinderen van zullen smullen en dat je in een zucht uit hebt. Het hele verhaal van de Engelse legende wordt beschreven in duidelijke details, terwijl er toch wel een aantal jaar verstrijken.
Het cijfer dat ik geef gaat op basis van diepgang, schrijfstijl, verhaallijn en uniciteit. De beoordeling van dit boek komt dan uit op een 6.9. Niet slecht, vooral de schrijfstijl houdt het cijfer hoog!

Onder meer hier te koop.

zondag 16 februari 2014

Tunnels, Bestemming | Boek

Het zesde en laatste deel van de Tunnels serie, geschreven door Brian Williams en Roderick Gordon, die zelfs zijn huis verkocht om de eerste oplage van het eerste boek in eigen beheer te kunnen uitgeven.
Een fantastisch eind van een spetterende serie, vol van unieke bedenksels en genoeg spannend leesvoer voor de lezer die zal smullen van dit verhaal.


Samenvatting
De Styx hebben Engeland totaal verwoest. Hun Armagi zitten overal en rebellencommandant Parry doet er alles aan om het verzet zo geordend mogelijk te houden. Ondertussen zitten Will en Elliott diep in het binnenste van de aarde. Ze ontdekken een oude piramide die hen volgens Elliott zal leiden naar de overwinning tegenover de Styx. Op het eind komt iedereen van de rebellen elkaar tegen. Ook de Styx zijn van de partij. Het lukt Elliott om de Styx voor eeuwig te verslaan. Maar er zit nog een addertje onder het gras, en niet zo'n kleine ook...
Wallpaper

Titelbeoordeling
Echt een boek waar je u tegen zegt. Het is zo knap bedacht en alles steekt als een puzzel precies in elkaar. Altijd zijn er weer dingen waardoor het toch nét even fout gaat. Dit boek is zó realistisch geschreven dat je bijna gaat geloven dat de onderaardse wereld echt bestaat. Het leukste is dat het echt nu in deze tijd gebeurt. Jammer dat de serie voorbij is, ik raad het iedereen aan die houdt van boeken vol spanning, onwerkelijke wezens, realistische (en soms wel griezelige) beschrijvingen en onmogelijke missies.
Wel zal je er echt even de tijd voor moeten nemen. je hebt dit boek niet zo 1, 2, 3 uit en je moet er bij blijven met je hoofd. Dat maakt het uiteraard niet minder spannend.

Conclusie
Een fantastisch boek dus, het enige en misschien wel belangrijke minpunt is dat je er waarschijnlijk niet veel van zult begrijpen als je de eerdere delen niet gelezen hebt. Als je eens besluit dit boek te gaan lezen, lees dan eerst alle andere delen!
Het cijfer dat is geef gaat op basis van diepgang (dat is letterlijk een sterk punt bij dit boek :-P), schrijfstijl, verhaallijn en uniciteit. De beoordeling van dit boek komt dan uit op een 8.4. Dat is behoorlijk hoog!

Dit boek is onder andere hier te koop.

dinsdag 21 januari 2014

Verlaten | Boek

Verlaten

Roman van Annejoke Smids, dat zich afspeelt in de tijd van de VOC.
Vanaf 11-12 jaar.
Een goed boek, zeker aan te raden ook voor een boekverslag of -bespreking.
Vincent is de zoon van een rijke koopman uit Amsterdam. Als hij samen met zijn vriend kattenkwaad uithaalt dat niet van een leien dakje loopt, wordt hij door zijn vader op een van diens schepen meegestuurd naar Batavia. Daar blijkt echter van alles mis. In het geheim zweren bemanningsleden samen om handel zelf te stelen en te verkopen. Als Vincent daar achterkomt, wordt hij op een onbewoond eiland achtergelaten, met alleen een mes en een waterzak. Door de technieken van de apen af te kijken, nuchter te blijven nadenken en niet op te geven lukt het Vincent op het eiland te overleven. Maar komt hij er ook van af?
Mijn mening: Ik vind het een goed boek. Net niet langdradig, maar toch ook weer vlot. Goede, eigen schrijfstijl en realistische beschrijvingen. Ook een goed verhaal, met een boeiend plot. Als je Bloedgeld een leuk boek vindt, raad ik je ook dit boek aan. 

Onder meer hier te koop.

donderdag 16 januari 2014

De maan

Veel mensen zien de Maan als de Zon van de nacht. Niet heel vreemd, maar de Maan geeft zelf geen licht. Ook bestaat er niet echt zoiets als een halve maan. Hieronder vertel ik over hoe het zit met de Maan. Schijngestalten, reflectie en aantrekkingskracht.
Neil Armstrong was de eerste mens op de Maan.

De Maan is een satelliet die in natuurlijke vorm om de Aarde heen draait. Onze maan is de enige met een naam die aanduidt wat het is en is de vierde grootste van het zonnestelsel. In 1969 was er voor het eerst een mens op de Maan. Neil Armstrong zei toen de beroemde woorden: "Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor de mensheid."

Reflectie
De Maan geeft zelf geen licht. Het licht dat vanaf onze maan naar de Aarde wordt gezonden, komt oorspronkelijk van de Zon. De Maan reflecteert dit licht alleen maar. Dat het schijnsel van de Maan afkomstig is door weerkaatsing van zonlicht, is belangrijk om te weten voor als je wilt begrijpen hoe het kan dat de Maan soms half is.

Schijngestalten
Gif afbeelding van de schijngestalten van de Maan.
De Maan weerkaatst dus het licht van de Zon. Ook draait de Maan rond de Aarde. Doordat de Aarde soms een obstakel vormt voor het licht van de Zon om de Maan te bereiken, ontstaan schijngestalten (of maanfasen). Zo worden de verschillende vormen (vol, half, sikkel, nieuw) van de maan genoemd. Schijn van nep, en gestalten van vorm. De periode dat de maan één keer rond de aarde draait, duurt ongeveer 29 en een halve dag. In die tijd veranderd de maan van nieuw (niets te zien), naar wassende maan (groeiende; van nieuw naar vol), volle maan (maan volledig zichtbaar vanaf de aarde), naar afnemende maan (kleiner wordend; van vol naar nieuw), om daarna weer van voor af aan te beginnen bij de nieuwe maan. Dit komt doordat de Maan, de Aarde en de Zon soms in één lijn staan. Het zonlicht kan dan de Maan niet bereiken en deze lijkt dan ook geen licht te geven. Het woord maand is afkomstig van deze cyclus, die ook ongeveer een maand duurt.
De volle maan komt al vroeg op. Ongeveer rond deze maanfase is het dan ook mogelijk om bij helder weer de Maan bij daglicht waar te nemen. Naarmate de Maan verder richting de nieuwe maan kruipt, komt deze ook later op. De nieuwe maan zou je in principe ook overdag kunnen zien, het enige probleem is dat de Maan dan net in de schaduw van de Aarde zit en het zonlicht niet weerkaatst kan worden.
Nog nooit hebben we vanaf de Aarde de 'achterkant' van de Maan kunnen aanschouwen. Bij volle maan zit deze namelijk achter, en bij nieuwe maan (die je dus niet kan zien) voor.


Aantrekkingskracht
Er is nog één verschijnsel dat we allemaal wel zullen kennen, en wat ook niet in het minst met de Maan te maken heeft. Wie heeft er nou nooit meegemaakt dat je lekker op het strand zit, en dat plotseling het water van de zee bij jouw plaatsje begint. Dit zijn de getijden, het eb en vloed. En hoe het nou kan dat het water plotseling lijkt te zijn gestegen? Dat komt door de aantrekkingskracht van de Maan. Die reikt helemaal tot aan het oppervlak van de Aarde en trekt het water een héél klein stukje omhoog. Ook de Zon helpt hier een handje bij. Doordat de Aarde draait veranderd het trekpunt, waardoor het water de ene keer weggezogen wordt en de andere keer teruggetrokken. Op die manier is het mogelijk dat het waterlijn soms op grote afstand van de duinen komt te liggen, en soms er bijna tegenaan (op stranden waar dat mogelijk is).

Tot besluit
De Maan is dus niet zomaar iets dat 's nachts aan de hemel staat. Ooit hoorde ik ergens dat als de Maan er niet geweest was, er waarschijnlijk niet eens leven op onze Aarde mogelijk was geweest. Waarom dat was weet ik niet meer, volgens mij kwam het uit de serie Planet Earth van de BBC. Dat is hoe dan ook een hele interessante serie, en zeker de moeite waard om eens te kijken.
Ondanks dat de Maan zo veel geheimen voor ons verstopt heeft, blijft het natuurlijk heel mooi om naar te kijken als je eens in een nostalgische bui bent.

Bronnen: nl.wikipedia.org